Framtiden för RUT

rutSå har vi då haft val i Sverige, där utgången på många sätt varit – och fortfarande är – oviss. De rödgröna ”vann”, på ungefär samma sätt som Pyrrhus ”vann”. Socialdemokrater och Miljöpartister tillsammans i en regering som är allt annat än stark. Det kommer att bli mycket spännande att se hur det hela utvecklas. Förhoppningsvis slipper vi regeringskris och nyval, och ser i stället ett ökat samarbete över blockgränserna.

Ett område som direkt påverkar oss är RUT-avdraget, som de rödgröna har lite blandade åsikter om. Alla kanske inte vet det, men RUT-avdraget kan faktiskt utnyttjas vide homestaging (dock inte alltid, det finns vissa regler som ska uppfyllas). Det gör att vi givetvis ser att RUT-avdraget finns kvar, och gärna då på samma nivå som idag. Det må vara lite själviskt, men är faktiskt den fråga som kanske betytt mest för oss här på Bröderna Arvidsson. Försvinner RUT-avdraget är det ju stor risk att vi inte kan överleva.

Vi har därför följt utvecklingen noggrant, och nu verkar det glädjande nog som om Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommit överens om att behålla RUT-avdraget. Med en liten förändring då: hjälp med läxor kommer inte längre att berättiga till RUT-avdrag. Argumenten där från de rödgröna är inte så svår att förstå: det är något som allvarligt riskerar att öka klyftorna i den svenska skolan. Det är ett argument vi kan förstå, och det kan givetvis diskuteras vad som ska ingå under RUT. För vår del är vi dock glada att det ser ut som om homestaging kommer att fortsätta att göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *