Vad är homestaging?

2

Även om du aldrig hört begreppet homestaging förut, så är det något som du med stor säkerhet stött på i verkliga livet, antingen som säljare eller köpare av en bostad, eller i båda funktionerna. Homestaging handlar i grund och botten om att göra sin bostad så presentabel som möjligt så att spekulanter ska bli extra intresserade av att köpa den. Precis som man inte dyker upp till en anställningsintervju orakad och med säckiga kläder, oavsett hur kompetent och duktig man är. Ytan är, vad en del än hävdar, viktig för att vi ska bli intresserade av innehållet. Men självklart ligger det mer i begreppet homestaging än att bara städa lägenheten inför uppvisningen; riktigt så enkelt är det inte. Vore så fallet skulle det inte finnas företag som arbetar med det, och det skulle räcka med att ringa en städfirma.

Bra homestaging innebär att köparna inte bara kommer att se en snygg bostad, utan också vilka möjligheter den har. För att tilltänkta köpare ska bli riktigt intresserade av en lägenhet räcker det inte med att de tänker ”å vad fint”. De ska tänka ”å vad fint, jag ser redan nu hur vi kan göra det här och det här”. Detta är faktiskt svårare att göra än många tror. En helt omöblerad och kal bostad fungerar inte på det sättet, eftersom den som tittar på den inte får några referensramar. En homestagead lägenhet å andra sidan visar genom exempelvis möblering och ljussättning på de möjligheter som finns och vad som kan göras. Detta är en svår konstart, och kräver sin man eller kvinna.

Homestaging är naturligtvis inte gratis, utan kostar en del, så en naturlig fråga är ”kommer det att löna sig?” och svaret är enkelt: det beror på. Målet med homestaging är att öka priset på en bostad, och då beror lönsamheten på prissituationen för det aktuella området och bostadsstorleken. Om homestaging gör så att priset ökar med 10%, så innebär det 50,000 extra kronor om priset utan homestaging hade stannat på en halv miljon. Att homestageingen skulle ha kostat så mycket att den ätit upp en vinst på 50,000 är mycket osannolikt.