Vad är skillnaden mellan homestaging och professionell inredning?

4

Professionell inredning är inte samma sak som homestaging, även om det givetvis överlappar, och många som sysslar med det ena sysslar också med det andra. Den kunskap och de förmågor som krävs för det ena krävs också för det andra, men målsättningen med de båda skiljer sig åt. En professionell har som mål att skapa en specifik inredning, som passar en enda beställare. Homestaging handlar däremot om att försöka locka så många som möjligt, och är därmed lite mindre personligt. Det kan i och för sig låta lite opersonligt att låta en utomstående sköta sin inredning, men så behöver inte alls vara fallet. Skälet till att man anlitar en professionell inredare är sällan att man vill ha ett hem att imponera med, utan oftare att man vill ha det fint hemma, men inte riktigt har den tid eller den kunskap som krävs.

Professionell inredning handlar om kommunikation, där inredaren skaffar sig en bild av vad kunden förväntar sig av sitt hem, och därefter försöker förverkliga det. Hur pass detaljerad kunden är i sina önskemål skiljer sig mycket åt, vissa kanske bara säger att de vill ha ett mysigt hem, medan andra har så pass specifika krav att de nära nog lika gärna kunde sköta inredningen själva. Om en kund däremot vill påverka vad en homestageare ska göra så är det något som gått lite fel. Homestagearens uppdrag är att göra hemmet så presentabelt som möjligt, visa det från sin bästa sida och vilka möjligheter det har. Tror kunden att hon kan göra detta bättre än ett proffs, varför då anlita ett?

Att anlita professionella inredare är, än så länge, inte speciellt vanligt i Sverige, även om det händer. Målgruppen är heller inte begränsad till de mycket rika, de som har stora bostäder, och vill omge sig med dyra föremål, utan riktar sig till långt fler än så: de som vill ha ett snyggt och trevligt hem som ger positiva känslor och energi. Kostnaden för att anlita en inredare kan därför variera mycket, från inte allt för dyrt till i princip ur mycket som helst, allt beroende på uppdragets storlek och omfattning.